Kristillisdemokraatit mukana Al-Holia ja Isis-taistelijoiden perheenjäsenten tuomista koskevassa välikysymyksessä

11.12.2019 klo 09:38 Uutiset

– Julkisuuteen kantautuneet tiedot Rinteen hallituksen ja ulkoministerin päätöksenteosta Isis-taistelijoiden perheiden kotiuttamisesta Al-Holin leiriltä näyttäytyvät yhä huolestuttavammilta. Eduskunnalle vakuutettiin, että taistelijoiden perheitä ei haeta Suomeen eikä käytetä konsulilainsäädännön evakuointitoimenpiteitä. Nyt kuitenkin on käynyt ilmi, että suunnitelmissa on edetty pitkälle ilman selkeää poliittista päätöstä ja eduskunnan informoimista, totesi KD:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Päivi Räsänen tiedotteessaan.

– Vastuuta tällaisesta asiasta ei voi vyöryttää virkamiehille, vaan hallituksen pitää selkeästi ja rehellisesti tuoda esille, mitkä sen aikeet ovat isis-taistelijoiden perheenjäsenten tuomisesta Suomeen. Siksi Kristillisdemokraattinen eduskuntaryhmä on lähdössä mukaan välikysymykseen.

Räsäsen mukaan tuore pääministeri Sanna Marin ei ole kyennyt vastaamaan kysymyksiin ulkoministerin toiminnasta ja ristiriitaisista lausunnoista.
– Vaikka Marinin hallitus on vasta nimitetty, se kantaa kuitenkin poliittisen vastuun Rinteen hallituksen ja ulkoministerin päätöksenteosta tässä kysymyksessä, koska ulkoministerin linjaukset näyttävät nauttivan hallituksen täyttä luottamusta.

– Suojelupoliisi on varoittanut, että Isis-kalifaattiin lähteneet naiset muodostaisivat turvallisuusuhan Suomeen palattuaan jatkamalla terroristista toimintaansa. Kyseessä on kansallisen turvallisuuden kannalta merkittävä linjaus ja asian perusteellinen selvittäminen eduskunnassa on tarpeen, Räsänen korosti.