Essayah vappupuheessa: ”Tarvitaan terapiatakuu, jottei yksikään lapsi tai nuori jäisi ilman apua”

1.5.2021 klo 10:29 Uutiset

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja, kansanedustaja Sari Essayah nosti videoidussa vappupuheessaan esille monien opiskelijoiden kokeman ahdingon ja yksinäisyyden.

– Monelle opiskelijalle koronavuosi on ollut erityisen vaikea; kaikki opetus on tapahtunut etänä, eikä opiskelukavereita ole päässyt tapaamaan normaaliin tapaan. Usean vastavalmistuneen suunnitelmat puolestaan ovat menneet uusiksi koronan seurauksena.

– Haluan antaa kannustuksen sanat sinulle, joka kipuilet tulevaisuuden suunnitelmien ja epävarmuuden kanssa, että pääset aivan varmasti vielä toteuttamaan unelmiasi!

Essayah muistutti, että mielenterveyspalveluiden tarve on ollut hälyttävästi kasvussa jo ennen koronaa. Tilanne on pahentunut entisestään korona-aikana.

– Siksi KD on vaatinut hallitusta tekemään nopeasti toimenpiteitä mielenterveyspalveluiden kehittämiseksi. Tarvitaan terapiatakuu, jottei yksikään lapsi tai nuori jäisi ilman apua. Sote-uudistuksen toteutumiseen asti ei ole varaa odottaa. Palvelut ovat tällä hetkellä pirstaleiset, hoitoon pääsyä joutuu odottamaan aivan liian pitkään ja lisäksi meillä on huutava pula pätevistä psykoterapeuteista.

Essayah totesi Kristillisdemokraattien olevan pettyneitä siihen, ettei hallituksen puoliväliriihen talous- ja työllisyyspäätöksiin.

–  Hallitus ei ole kuitenkaan palaamassa menokuriin toisin kuin pääministeri Marin antoi ymmärtää vielä helmikuussa. Sen sijaan hallitus ehdottaa Suomen pelastamiseksi lisää velkaa ja veronkorotuksia. Kehysriihi sai kovan mediamylläkän aikaiseksi, mutta paljon kaivatut työllisyyspäätökset jäivät jälleen tekemättä. Tämä viitoittaa tietää entistä suuremmalle kurjistumiselle.

–  Ruotsissa sen sijaan sosiaalidemokraatit ymmärtävät järkevän politiikan päälle: siellä on tehty veronalennuksia elvytystoimena, Essayah näpäytti.

– KD on tarjonnut hallituksen käyttöön omaa jo viime syksynä laadittua kymmenen kohdan työllisyyspakettia ja kansalaisten ostovoimaa lisääviä ratkaisuja. Keskeisiä keinoja ovat muun muassa paikallisen sopimisen edistäminen, sosiaaliturvan uudistaminen, ansiosidonnaisen porrastaminen ja ulottaminen kaikille, yrittäjätili sekä lapsivähennyksen palautus ja kotitalousvähennyksen korotus, polttoaineveron kevennys ja omaishoitajien verovapautus, Essayah luetteli.

–  Marinin hallitus on jättämässä tuleville hallituksille kaikki keskeiset talous- ja työllisyystoimet sekä tuleville sukupolville jättivelat.

***

Puolueen puheenjohtaja, kansanedustaja Sari Essayah, Kristillisdemokraatit
Vappupuhe netissä 1.5.2021

Hyvät kuulijat,

Tällä viikolla Suomessa päättyivät poikkeusolot. Pääsemme pitkän odotuksen jälkeen askel askeleelta avaamaan yhteiskuntaamme sekä nauttimaan kesäntulosta – sitä varmasti jokainen meistä on odottanut! Rokotteiden saatavuusongelmista huolimatta rokottaminen etenee, ja kesän tuoma kausivaihtelu tulee todennäköisesti jälleen avuksemme.

Vaikka emme ole vielä selättäneet kriisiä, olemme hyvässä vauhdissa menossa kohti parempaa aikaa. Nyt on tehtävä kaikki mahdollinen, että Suomi pääsee hallitusti avautumaan ja takaisin raiteille poikkeuksellisen vuoden jälkeen. Suomalaiset yritykset tarvitsevat näkymää tulevaan ja koronan aikana lisääntyneisiin kansalaisten mielenterveysongelmiin ja kasvavaan hoitovelkaan on päästävä puuttumaan.

Rokottamisesta ja rokotetuotannosta

Suomen exit-suunnitelmassa on keskeistä turvata rokotteiden saatavuus ja riittävyys. Se on elintärkeää niin suomalaisten, yritysten kuin kansantalouden selviämisen kannalta. Se on ainoa keino varmistaa, että pääsemme ulos tästä kriisistä.

Odotamme myös edelleen hallitukselta rohkeita päätöksiä oman rokotetuotannon uudelleen käynnistämiseksi. Suomalaisten terveys ei saa kriisitilanteissa olla riippuvainen vain EU-hankinnoista ja kansainvälisistä toimintaketjuista. Kaikki keinot, mukaan lukien uudet innovaatiot, on otettava käyttöön. On hallituksen vastuulla tehdä kaikki voitava yhteiskuntamme turvalliseen avaamiseen. Mielenterveys ja taloushuolet eivät odota!

Koronavuoden poikkeuksellisuudesta, opiskelijoista ja mielenterveysongelmista

Koronavuosi on ollut monella tapaa poikkeuksellinen; toisaalta yhteiskuntamme on mennyt eteenpäin uudenlaisen tekemisen ja digiloikkauksen myötä, mutta samaan aikaan kriisi on jättänyt isot jäljet. On suomalaisia, ketkä ovat menettäneet läheisensä koronalle. Moni on kokenut surun lisäksi yksinäisyyttä, ahdistusta, toivottomuutta, epävarmuutta. Jokainen meistä tarvitsee yhteisön ympärilleen, joka tukee ja kannattelee vaikeiden tilanteiden ylitse – ettei murheitaan tarvitsisi yksin joutua kantamaan. Olemme olleet haastavan tilanteen edessä, kun emme ole päässeet tapaamaan läheisiämme. Onneksi nykyajan kommunikaatiovälineillä olemme voineet pitää toisiimme yhteyttä – mutta kyllä sitä kaipaisi jo fyysistä näkemistä!

Vappu on ollut perinteisesti opiskelijoiden juhla, mutta jälleen tänä vuonna juhlistaminen tapahtuu etäyhteyksien kautta. Monelle opiskelijalle koronavuosi on ollut erityisen vaikea; kaikki opetus on tapahtunut etänä, eikä opiskelukavereita ole päässyt tapaamaan normaaliin tapaan. On puuttunut tukiverkko ympäriltä. Usean vastavalmistuneen suunnitelmat puolestaan ovat menneet uusiksi koronan seurauksena. Haluan antaa kannustuksen sanat sinulle, joka kipuilet tulevaisuuden suunnitelmien ja epävarmuuden kanssa, että pääset aivan varmasti vielä toteuttamaan unelmiasi!

Mielenterveyspalveluiden tarve on ollut hälyttävästi kasvussa jo ennen koronaa. Tilanne on pahentunut entisestään korona-aikana. Siksi KD on vaatinut hallitusta tekemään nopeasti toimenpiteitä mielenterveyspalveluiden kehittämiseksi. Tarvitaan terapiatakuu, jottei yksikään lapsi tai nuori jäisi ilman apua. Sote-uudistuksen toteutumiseen asti ei ole varaa odottaa. Palvelut ovat tällä hetkellä pirstaleiset, hoitoon pääsyä joutuu odottamaan aivan liian pitkään ja lisäksi meillä on huutava pula pätevistä psykoterapeuteista.

Kehysriihestä

Vappu on myös suomalaisen työn päivä. Koronavirusepidemian keskellä on erityisen tärkeää huolehtia suomalaisten toimeentulosta ja työpaikkojen säilymisestä kriisin yli ja siksi erityisesti odotimme kestäviä talous- ja työllisyyspäätöksiä puoliväliriihestä. Hallitus ei ole kuitenkaan palaamassa menokuriin toisin kuin pääministeri Marin antoi ymmärtää vielä helmikuussa. Sen sijaan hallitus ehdottaa Suomen pelastamiseksi lisää velkaa ja veronkorotuksia. Kehysriihi sai kovan mediamylläkän aikaiseksi, mutta paljon kaivatut työllisyyspäätökset jäivät jälleen tekemättä. Tämä viitoittaa tietää entistä suuremmalle kurjistumiselle. Ruotsissa sen sijaan Sosiaalidemokraatit ymmärtävät järkevän politiikan päälle: siellä on tehty veronalennuksia elvytystoimena.

Suomi tarvitsee työllisyystoimia selvitäkseen tulevien vuosien haasteista. KD on tarjonnut hallituksen käyttöön omaa jo viime syksynä laadittua kymmenen kohdan työllisyyspakettia ja kansalaisten ostovoimaa lisääviä ratkaisuja. Keskeisiä keinoja ovat muun muassa paikallisen sopimisen edistäminen, sosiaaliturvan uudistaminen, ansiosidonnaisen porrastaminen ja ulottaminen kaikille, yrittäjätili sekä lapsivähennyksen palautus ja kotitalousvähennyksen korotus, polttoaineveron kevennys ja omaishoitajien verovapautus. Marinin hallitus on jättämässä tuleville hallituksille kaikki keskeiset talous- ja työllisyystoimet sekä tuleville sukupolville jättivelat.

Elpymispaketista

Perustuslakivaliokunta päätti tämän viikkoisessa kokouksessaan, että EU:n omien varojen päätöksen hyväksyminen edellyttää eduskunnalta kahden kolmasosan määräenemmistöä. Perustuslakivaliokunnan päätös osoittaa, että elpymispaketin hyväksymisessä on kyseessä toimivallan siirto EU:lle. Tämä on ollut myös oma näkemykseni omien varojen sopimuksen muuttamisesta.

KD on johdonmukaisesti pitänyt esillä elpymispaketin ongelmakohtia ja tarvetta käydä laajaa kansalaiskeskustelua, koska paketti on muuttamassa unionin luonnetta ja toimintaa merkittävällä tavalla. Elvytyspaketti muuttaa EU:ta yhä enenevästi tulonsiirto-, velka- ja verounioniksi. Esitys uhkaa romuttaa unionin oikeusperustaa sekä kaventaa kansallista täysivaltaisuutta ja eduskunnan budjettisuvereniteettia. Näiden syiden vuoksi KD ei voi hyväksyä EU:n omien varojen päätöstä, ja tulemme äänestämään sitä vastaa.

Usein väitetään, ettei tälle paketille ole vaihtoehtoa. KD on koko ajan tuonut esille sen, että monivuotinen rahoituskehys eli budjetti ja elpymisrahasto olisi voitu pitää erillään, ja avata elpymisrahasto vain siihen halukkaille maille, joita olisi varmasti löytynyt. Jokaisen jäsenmaan tulee vastata omasta taloudestaan, ja tehdä tarvittavat rakenteelliset uudistukset. Elpymispaketin kaltaiset välineet vain etäännyttävät maita terveestä taloudenpidosta. Marinin hallitus menee kasvottomien EU-virkamiesten selän taakse ja pelottelee mainehaitoilla ja talousromahduksella. KD:llä on tarjota EU-politiikassa suoraselkäinen vaihtoehto hallituksen nykymenolla – se on itsenäisten jäsenmaiden kansalliseen suvereniteettiin perustava linja, jossa yhteistyötä haetaan silloin kun se tuo lisäarvoa kansalliseen päätöksentekoon.

Hyvät kuulijat,

Elämme aikaa, jossa myös monet perusarvot on asetettu kyseenalaisiksi. Me kristillisdemokraatit puolustamme kestäviä perhearvoja, sanan- ja uskonnonvapautta sekä tietenkin kotimaatamme. Emme halua luovuttaa verovarojamme emmekä päätösvaltaamme epäviisaasti muualle.

Jos olet samaa mieltä ja huolestunut nykymenosta, näytä väriä ja lähde ehdolle kesän kuntavaaleihin ja puolusta omalla ehdokkuudella kestäviä arvoja. Kun toimit heti, ehdit vielä mukaan ehdokkaaksi kuntavaaleihin.

Hyvät kuulijat,

Viime vuonna totesin, etten epäile yhtään, ettemmekö kriisinkestävänä kansana selviäisi tästäkin koettelemuksesta. Vuosi on kulunut ja olemme kansainvälisessä vertailussa selvinneet koronan hoidossa hyvin- siitä suurin kiitos kuuluu meille suomalaisille, jotka olemme jaksaneet rajoitusten kanssa.

Nyt on aika juhlistaa vappua ja poikkeusolojen päättymistä. Haluan toivottaa teille kaikille iloista vappumieltä ja aurinkoista kesän odotusta!