KD:n puoluevaltuusto: ”Työvoimapulaan ja huoltosuhteen heikkenemiseen ei maahanmuutto riitä ratkaisuksi – Sdp:llä ollut neljä vuotta aikaa tehdä uudistuksia työmarkkinoille”

26.11.2022 klo 10:42 Uutiset

Kristillisdemokraattien puoluevaltuusto toteaa kannanotossaan, että Sosialidemokraateilla on ollut neljä vuotta aikaa uudistaa työmarkkinoita, mutta konkreettiset toimet ovat jääneet puuttumaan. Osaavan työvoiman puute on jo nyt merkittävin suomalaisyritysten kasvua rajoittava tekijä. Huoltosuhteen heikkeneminen on väistämätöntä tästä pitkälle eteenpäin.

Kroonistuvaan työvoimapulaan ja huoltosuhteen heikkenemiseen ei maahanmuuton tuntuva lisääminen ole kestävä ratkaisu. Suomi ei ole houkutteleva työperäisen maahanmuuton kohde. Työpaikkaa etsivä maahanmuuttaja vertailee pikemminkin työstä saatua palkkaa ja lasten koulunkäyntimahdollisuuksia kuin tarjolla olevan sosiaaliturvan tasoa. Osaajien ja investointien houkuttelemiseksi Suomen pitäisi muuttua paljon.

Hyvinvointiyhteiskunnan ylläpitäminen nykyisellään vaatii 80 %:n työllisyysastetta. KD esittää työmarkkinoiden uudistamiseksi:

  • Paikallista sopimista tulee helpottaa ja ansiosidonnainen työttömyysturva porrastaa.
  • Työvoiman saatavuuden vähentyessä on etulyöntiasema sellaisilla työnantajilla, jotka joustavat perheiden tarpeiden mukaan esimerkiksi työaikojen ja vapaiden järjestelyn osalta. Ansiotyön ja perheiden tai omaishoidon joustava yhteensovittaminen olisikin kannattavaa henkilöstöpolitiikkaa.
  • Korona-aikana suomalaiset ovat oppineet etätyöntekoa. Etätyön mahdollisuudet tulee hyödyntää esim. ansiotyön ja perhe-elämän yhteensovittamiseksi.
  • Lisäksi on panostettava tutkimukseen, korkean teknologian ja korkean tuottavuuden omaavaan osaamiseen. Suomalaista koulutusjärjestelmää on kehitettävä tutkintokeskeisyydestä taitokeskeisyyteen.

KD:n puoluevaltuusto kokoontui syyskokoukseensa 26.11.2022 Eduskuntatalon auditorioon.