Paikallisosastot
1
Osasto-opas
KD:n osasto-opas_2020
Osaston ilmoituslomake vuosikokouksen valinnoista: TÄÄLLÄ
Osaston kirjanpito-exel
Vuonna 2024 KD-paperilehti ilmestyy 5 numeroa: 11.3., 20.5., 16.9., 4.11., ja 9.12.. KD-lehteen tulevat ilmoitukset pitää olla viimeistään yli viikkoa ennen ilmestysmispäivää lehdessä, joko: lomakkeella tai sähköpostilla: [email protected].
Kannattaa tutustua päivitettyyn KD-vihjeita-viestintaan-opas -oppaaseen, mistä saa hyviä vinkkejä, kun mm. kirjoittaa mielipidekirjoituksia, tekee tiedotteita ja päivittää sosiaalisen median ja kanavia.
Puolueen mallisäännöt KD:n valtuustoryhmissä kunnissa: Valtuustoryhmän mallisäännöt_kunnat ja ryhmän perustamisesta
2
Osaston vuosirytmi
Minimissään alla olevat kokoukset on pidettävä. Tilanteen mukaan on varmasti järkevää ja tarkoituksenmukaista pitää myös muita johtokunnan kokouksia. Osaston johtokunnan tehtävänä on myös esim. hyväksyä uudet jäsenet osastoon.
Johtokunnan kokous (tammikuu)
Puheenjohtaja kutsuu johtokunnan koolle. Johtokunta valmistelee kaikki alkuvuoden erilaiset tapahtumat, yleisötilaisuudet ja tulevien vaalien asiat. Etenkin ”entisen kevätkokouksen” tilalla on tärkeätä järjestää avoin yleisötilaisuus, jossa osasto ja KD:n kunnalliset vaikuttajat ovat äänestäjien tavattavissa.
Taloudesta vastaava henkilö tuo tähän vuoden ensimmäiseen kokoukseen tilinpäätösaineiston sekä sihteeri tuo toimintakertomuspohjan, jotka osaston johtokunta hyväksyy esitettäväksi vuosikokoukselle. Johtokunnan kokouksen jälkeen tilinpäätösaineisto ja toimintakertomus lähtevät toiminnantarkastajan hyväksyttäväksi.
Johtokunnan kokouksessa valmistellaan myös, mitä poliittisia kannanottoja osasto tekee ja tiedottaa (yhdessä valtuustoryhmän kanssa).
Lomakemallit:
1. Johtokunnan esityslista: Osaston johtokunnan vuoden ensimmäinen kokous
2. Tilinpäätösasiakirjat (pääkirja, tase, tuloslaskelma)
3. Toiminnantarkastuslausunto (lyhyt versio: Toiminnankertomusmalli_lyhyt_malli; pidempi versio: Toiminnantarkastuskertomus_malli)
4. Toimintakertomus: Osaston_toimintakertomus_malli
Johtokunnan kokous (maalis-toukokuu)
Johtokunta valmistelee kaikki kevään ja kesän ajan kaikki tapahtumat ja yleisötilaisuudet. Sekä miten osasto valmistautuu tuleviin vaaleihin.
Johtokunnan kokous (elo-syyskuu)
Johtokunnan kokouksessa valmistellaan vuosikokoukselle mm. seuraavan vuoden toimintasuunnitelma, talousarvio, kaikki henkilövalinnat sekä osaston poliittiset kannanotot ja julkilausumat. Johtokunta valmistelee myös kaikki loppuvuoden tapahtumat ja yleisötilaisuudet.
Johtokunnan tulee valmistella, että syksyn 2024 vuosikokouksessa asetetaan kuntavaaliehdokkaat 13.4.2025 kuntavaaleihin sekä kannattaa antaa johtokunnalle valtuudet lisätä loput ehdokkaat. Jos jossakin osastonne kunnassa tehdään vaaliliitto kuntavaaleissa niin asiasta päätetään vuosikokouksessa tai vuosikokous antaa valtuudet johtokunnalle.
Jotta kuntavaaliehdokkaita voi nimetä ja mahdollisia vaaliliittoja tehdä, asia pitää olla osaston vuosikokouksen kokousilmoituksessa esim. tässä muodossa: Sääntömääräisten asioiden lisäksi asetetaan kuntavaaliehdokkaita ja annetaan johtokunnalle valtuudet asettaa loput ehdokkaat. Päätetään mahdollisista kuntavaalien vaaliliitoista tai annetaan valtuudet johtokunnalle päättää vaalilitoista.
1. Johtokunnassa hyväksytty tilinpäätös
2. Osaston_toimintakertomus_malli
3. Osaston johtokunnan vuosikokousta valmisteleva kokous
4. Osaston toimintasuunnitelma_malli_2025
5. Talousarvio
6. Osastojen vuosikokouksen esityslistamalli_2024
Osaston piirikokousedustajia valittaessa tulee huomioida varapiirikousedustajien osalta piirien uudet säännöt (9 §) sekä puoluekokousedustajia valittaessa varapuoluekokousedustajien osalta puolueen uudet säännöt (9 §)
Puoluekokousedustajien valintojen osalta tulee huomioida, että edustaja valitaan vain yhden yhdistyksen kautta. Esim. jos jäsen on jo valittu puoluekokousedustajaksi naisjärjestön tai piirijärjestön kautta, häntä ei voida enää valita samaan tehtävään osaston kautta.
Vuosikokous (syys-marraskuu)
Paikallisosaston vuosikokous pidetään syys-marraskuussa johtokunnan määräämänä päivänä. Kutsut paikallisosaston kokouksiin antaa johtokunta. Vuosikokoukseen on jäsenet kutsuttava vähintään seitsemän (7) päivää ennen kokousta puolueen lehdessä tai nettisivuilla julkaistulla ilmoituksella tai jäsenille seitsemän (7) päivää ennen kokousta postitetulla kirjeellä.
Kokousilmoituksia tehtäessä tulee huomioida, että KD-paperilehti ilmestyy 5 kertaa vuonna 2024: 11.3., 20.5., 16.9., 4.11., ja 9.12..
Syyskokouskirjeeseen:
1. Osastojen vuosikokouksen esityslistamalli_2024
2. Puheenjohtajan tervehdys
3. Johtokunnassa hyväksytty tilinpäätös
4. Osaston_toimintakertomus_malli
5. Talousarvio
6. Osaston toimintasuunnitelma_malli_2025
Heti kokouksen jälkeen:
Tiedotus päätöksistä
Vuosikokouksen kannanotoista ja julkilausumista sekä luottamushenkilövalinnoista tulee tiedottaa kaikkia paikallisia tiedotusvälineitä sekä laittaa ne osaston ja piirin internetsivuille sekä sosiaalisen median kanaviin.
Ilmoitus puoluetoimistolle
Sähköinen ilmoituslomake täytetään heti kokouksen jälkeen. Ilmoitus menee suoraan puoluetoimistolle ja puoluetoimiston kautta piirille. Piirin jäsenrekisteripäivittäjä päivittää tiedot jäsenrekisterijärjestelmään.
Ilmoitus Patentti- ja rekisterihallitukseen
Patentti- ja rekisterihallitukselle tulee ilmoittaa, jos osaston nimenkirjoittajat: puheenjohtaja, varapuheenjohtaja tai sihteeri on muuttuneet.
Ohjeet löytyvät Patentti- ja rekisterihallituksen sivuilta
Nimenkirjoittajien muutokset voi ilmoittaa netissä sähköisessä palvelussa tai paperilomakkeella. Netissä ilmoittaminen on edullisempaa ja nopeampaa kuin paperilomakkeella.
Lisätietoja: toimistoassistentti Miia Marjakangas, [email protected], puh 040 580 0147 tai puoluesihteeri Mikko Rekimies, [email protected], puh. 044 552 5030.
On tärkeätä suunnitella jäsenten ja aktiivien kanssa erilaisia tapahtumia ja tilaisuuksia, ja käydä niitä läpi myös mm. osaston kokouksissa. Aina kun järjestää minkä tahansa tapahtuman, niin tieto tulee täyttää lomakkeella, jonta kautta tieto menee sekä KD-lehteen että puolueen ja piirin nettisivuille.
Kalenterivuoden aikana tärkeitä tapahtumapäiviä ovat mm.:
TAMMIKUU
27.1. Holocaustin uhrien muistopäivä – Israel ja rasismin vastaisuus
HELMIKUU
14.2. Ystävänpäivä – lähimmäisyysteema
MAALISKUU
8.3. Naisten päivä – tasa-arvo
HUHTIKUU
7.4. Maailman terveyspäivä
27.4. Veteraanipäivä – Puolustusvoimat ja ulkoinen turvallisuus
TOUKOKUU
1.5. Vappu – suomalaisen työn päivä
toinen sunnuntai äitienpäivä -> Rollaattorimarssi – vanhukset
KESÄKUU
5.6. Maailman ympäristöpäivä
ELOKUU
12.8. Maailman nuorisopäivä
SYYSKUU
5.9. Yrittäjän päivä
LOKAKUU
17.10. Köyhyydenpoiston päivä ja asunnottomien yö
24.10. YK:n päivä
MARRASKUU
20.11. Lastenoikeuksien päivä; lisäksi isäviikko
JOULUKUU
6.12. Itsenäisyyspäivä; lisäksi pikkujoulut
3
Osaston taloushallinto
Keskitettyyn jäsenhallintaan liittyvä rahaliikenne osastojen, piirien sekä puoluetoimiston välillä.
Kirjanpito-ohjelma ja Kirjanpito-ohjeistus paikallisosastot
Paikallisosaston taloushallinnon perusdokumentit:
- Tositepohja
- Pääkirjapohja
- Tuloslaskelma
- Tase
- Taloushallinto-ohjeet
4
Mallipohjat
Kunniakirjamallit
Kunniakirja (pdf) Kunniakirja (doc)
Uudelle jäsenelle tervetulokirjeen pohja
Uuden jäsenen_tervetulokirje_mallipohja(doc)
8
Uuden osaston perustaminen
KD:n tavoitteena on, että kaikissa itsenäisissä kunnissa on oma KD:n paikallisosasto. Jos kunnassasi ei ole vielä omaa KD:n paikalliosastoa ja olisivat valmis perustamaan osaston, niin seuraavat asiat tulee huomioida:
- Kannattaa olla heti alkuvaiheessa yhteyttä puoluetoimistolle puoluesihteeri Mikko Rekimieheen, puh 044 552 5030, [email protected], ja kysyä lisätietoja asiasta.
- Osaston perustamiseen tarvitaan vähintään kolme henkilöä. Selvitä piirijärjestön tai puoluetoimiston kautta, asuuko kunnassasi muita KD:n jäseniä, jotka ovat tällä hetkellä sen osaston jäseniä, johon kuntasi KD:n organisaatiossa kuuluu.
- Yritä kartoittaa, olisiko kuntasi alueella miten monta muuta henkilöä, jotka voisivat tulla uuden osaston jäseneksi eli uusiksi KD:n jäseniksi. Tuttavapiiristäsi, seurakunnastasi tai muista verkostoistasi. Mitä usemman henkilön saat uuden osaston jäseneksi, sitä helpompaa on saada osasto aktiivisesti toimimaan.
- On tärkeää, että olet itse tai pyydät puoluetoimistoa olemaan yhteydessä nykyiseen osastoosi ja piirijärjestöön suunnitelmastasi perustaa uusi osasto.
- Osaston perustamista varten tulee pitää kokous, jonka voi pitää myös puhelimessa tai sähköpostilla, mutta fyysinen kokous on aina paras vaihtoehto. Kokouksessa: päätetään osaston perustamisesta, hyväksytään yhdistyksen nimi (Suomen Kristillisdemokraattien (KD) _______________ paikallisosasto ry, tarvittaessa kaksikielisenä), vähintään kolme jäsentä sopii osaston jäseneksi liittymisestä ja tehdään perustamiskirja. Kokouksessa on hyvä jo ainakin alustavasti suunnitella osaston toimintaa, jäsenhankintaa ym.
- Perustamiskirja tulee päivätä, sen liitteeksi tulee säännöt ja vähintään kolme jäseneksi liittyvää allekirjoittaa perustamiskirjan.
- Puoluetoimistolle tulee lähettää lyhyt, vapaamuotoinen kirjallinen hakemus, jotta puoluehallitus voi hyväksyä uuden osaston puolueen jäseneksi.
- Maksa yhdistyksen perustamismaksu 30 e (jos teet PRH-ilmoituksen sähköisesti) TAI 40 e (jos teet PRH-ilmoituksen paperilla) PRH:n tiliie: FI5350000121501182, saajaksi: Patentti- ja rekisterihallitus, viestiksi: Yhdistyksen perusilmoitus
- Täytä yhdistyksen perusilmoitus sähköisesti tai paperilla. Kaikki tiedot löytyvät PRH:n sivuilta. Mukana tulee olla kuitti perustamismaksun suorittamisesta.
- Perusilmoituksista valitaan vaihtohto: ennakkotarkastettu ja ennakkotarkastuksesta annetun päätöksen päivämäärä on 20.6.2012.
- Jos on mitä vaan kysyttävää asiasta, voit olla yhteydessä: puoluesihteeri Mikko Rekimies, puh. 044 552 5030, [email protected]
- Paljon lisätietoja löytyy PRH:n yhdistysrekisterisivuilta.
Jos olisit yhdistämässä osastoa johonkin toiseen osastoon, ole ensin yhteydessä puoluetoimistoon: puoluesihteeri Mikko Rekimies, puh. 044 552 5030, [email protected]