Maanselkä: Sopu voi lisätä työttömyyttä sekä työvoimapulaa

29.2.2016 klo 19:15 Uutiset

Kristillisdemokraattien puoluesihteeri Asmo Maanselkä kritisoi Uuden Suomen blogissa järjestöjen saavuttamaa sopua.

– Kilpailukykyloikka synnyttää oudon tilanteen, joka voi johtaa sekä pahenevaan työttömyyteen että samalla kasvavaan työvoimapulaan.

– Nyt kehitys menee pahasti väärään suuntaan. Työmarkkinaosapuolten esittämät toimet, joilla julkisen sektorin lomarahoja leikataan 30 %, sekä kaikkien palkansaajien asemaa heikennetään eläkemaksujen korotuksella jopa 1,2% , sekä työttömyysvakuutusmaksujen korotus vievät lompakosta 0,85% käteen jääviä tuloja.  Nämä toimenpiteet tekevät 2,05% verokorotuksen palkansaajalle, ja tekevät työnteosta yhä kannattamattomampaa. Samalla vesitettiin yritysmaailman tärkein tavoite, eli paikallinen sopiminen, josta olisi eniten apua huonossa taloustilanteessa.

– Kukaan yritysjohtaja ei ole vaatinut kaikille suomalaisille palkansaajille 2,05% veronkorotuksia. Eläkemaksun korotus on täysin rinnastettavissa veronkorotukseen. Näillä piiloveroilla hallitus kiertää hallitusohjelman kirjausta, jossa ”työnverotus ei kiristy missään tuloluokassa. ”

– Hallituksen on nyt pikaisesti laskettava verotusta yli miljardilla eurolla, jotta verotus ei kiristy palkansaajilla.

Muuten työnteon kannattavuuden heikentäminen johtaa myös työvoimapulaan.

– Usein luullaan että työvoimapula johtuu siitä, että avoimiin työpaikkoihin haetaan huippuammattilaisia, ja että työn tarjonta ja kysyntä eivät kohtaa. Tämä ei pidä paikkaansa Suomessa. Myös matalapalkkaisista töistä on työvoimapula, koska työnteko ei ole kannattavaa. On hämmästyttävän vaikeata täyttää kaupantyöntekijöiden, kuljettajien ja lähihoitajien työpaikkoja. Avoimia työpaikkoja on heille tarjolla mol.fi sivun mukaan tuhansia. Suomi kärsii matalapalkka-alojen työvoimapulasta, vaikka samalla työttömyysprosentti on tilastosta riippuen 10 – 13% välillä ja työttömyyden hoitoon käytetään rahaa jopa 8 miljardia euroa. Ongelmat johtuvat siitä, että työnteko ei ole kannattavaa.

Tämä hallitus ja edelliset hallitukset ovat keskittyneet heikentämään yksipuolisesti työnteon kannattavuutta.

– Jo nyt työnteko on lähes kannattamatonta alle 2400€ tuloilla, mikäli perheellä on alaikäisiä lapsia huollettavana. Jokaisesta palkka eurosta jää käteen vain 5  – 15 senttiä tai jopa miinus 5 senttiä. Tämä johtuu siitä, että työtulot vähentävät lähes täysimääräisesti työttömyyskorvauksia sekä asumistukea.

– Suomen oikeistolaisin hallitus ei ole löytänyt yhtään keinoa, jolla työnteko muuttuu Suomessa jälleen kannattavaksi.

Lue koko blogi täältä.