Essayah: EU on pistettävä laihdutuskuurille

1.7.2016 klo 10:23 Uutiset

Sari Essayah KD:n ryhmäpuheessa eduskunnan Brexit-keskustelussa:

”EU on pistettävä laihdutuskuurille”

– EU on pistettävä laihdutuskuurille, jossa turhaa byrokratiaa ja turhaa sääntelyä karsitaan sekä meppien ja virkamiesten määrää vähennetään Brexitin suhteessa, sanoi Sari Essayah, Kristillisdemokraattien puheenjohtaja ja kansanedustaja tänään eduskunnassa. Essayah on myös Suuren valiokunnan jäsen ja entinen europarlamentaarikko. Eduskunta kutsuttiin kesätauolta takaisin töihin keskustelemaan pääministerin ilmoituksesta Yhdistyneen kuningaskunnan kansanäänestyksen johdosta.

Essayah’n mukaan EU:n vaikeuksien taustalla on, että kriiseihin on vastattu aina tiivistämällä unionia liittovaltion suuntaan.

– Vastaus jokaiseen kriisiin on ollut: enemmän EU:ta, enemmän yhteisvastuuta ja enemmän komission valtaa. Yhteisesti sovittuja asioita ei kuitenkaan toimeenpanna ja tunnolliset saavat kontolleen muiden ongelmat. Juuri tähän on mitta täyttynyt ja juuri tässä tarvitaan käännettä.

– Jos EU aikoo pysyä eurooppalaisen yhteistyön rakenteena, suunnan on muututtava. Euroopan unioni tulee palauttaa itsenäisten valtioiden yhteistyöelimeksi niin, että päätöksenteko pidetään mahdollisimman lähellä kansalaista.

Essayah nosti myös esille Brexitin vaikutuksen Suomen tuleviin EU-jäsenmaksuihin.

– Merkittävän nettomaksajan poistuttua unionista on vaarana, että Suomenkin jäsenmaksuosuus nousee huomattavasti. Tämä on hallituksen torjuttava tulevissa neuvotteluissa, hän linjasi.

Essayah’n mukaan Iso-Britannialle on annettava nyt aikaa selvitä Brexit -äänestyksen jälkeisestä poliittisesta kaaostilasta.

– Hoputtaminen, painostus, pilkka tai peräti kostaminen eivät auta sen enempää brittejä kuin EU:ta. On kaikkien etu, että yhteistyösuhteet Iso-Britannian kanssa säilyvät mahdollisimman tiiviinä ja rakentavina, vaikka korvaavissa sopimuksissa päätöksen seuraukset realisoituvatkin.

Lue koko ryhmäpuhe täältä.