Antero Laukkanen: Lainsäädäntöä ei voi perustella vain taloudellisilla syillä

21.2.2017 klo 15:05 Puheet

–       Hallitus on leikkauspolitiikkansa keskellä toistuvasti tyytynyt perustelemaan esityksiä vain taloudellisilla syillä. Vaikka KD-eduskuntaryhmä pitää Suomen talouden parantamista keskeisenä tavoitteena, katsomme ettei pelkillä talousvaikutuksilla voida poistaa muiden perusteiden ja vaikutusten merkitystä, kansanedustaja, lakivaliokunnan jäsen Antero Laukkanen toteaa.

Antero Laukkanen piti Kristillisdemokraattien ryhmäpuheen, kun eduskunta tiistaina keskusteli pääministerin ilmoituksesta lainsäädännön tasosta. Hän kantaa huolta myös kunnollisten vaikutusarvioiden puuttumiseen lainvalmistelussa.

–       Perusteltu kritiikki on kohdistunut muun muassa perustuslaillisten ongelmien ohittamiseen useamman esityksen kohdalla, Laukkanen sanoo.

Laukkanen toivoi hallituksen kiinnittävän erityistä huomiota siihen, miten suuret lakiuudistukset tuodaan eduskuntaan. Kokonaisuuden hahmottamista ja siihen kannan ottamista vaikeuttaa se, mikäli uudistukseen sisältyvät lakimuutokset tuodaan erillisinä esityksinä pitkällä aikajänteellä, kuten hallitus on Sote-uudistuksen kanssa tehnyt.

–       Sote-uudistuksen kokonaistavoitteet ja toteutus jäävät arvailujen varaan. Epätietoisuus hallituksen pyrkimyksistä kasvaa ja kuntien on hankalaa valmistautua uudistukseen.

Laukkanen muistuttaa, että myös eduskunnan on parannettava omaa tekemistään.

–       Näin parannetaan kansalaisten kunnioitusta lainsäätäjään, hän sanoo.