KD esittää kasviksille alennettua arvonlisäveroa – Laukkanen: ”Kyse myös ilmastopoliittisesta valinnasta”

15.10.2018 klo 13:44 Uutiset

Kristillisdemokraattinen eduskuntaryhmä esittää kasvisruoan käytön tukemiseksi kaikille tuoreille kasviksille, kuten vihanneksille, juureksille ja hedelmille, alennettua 10 prosentin arvonlisäverokantaa. Kristillisdemokraatit pitävät myös tärkeänä, että elintarvikkeiden verotusta kevennetään pidemmällä aikavälillä.

– Suomen arvonlisävero elintarvikkeille on korkealla tasolla, kun sitä vertaa esimerkiksi Ruotsiin (12 %) tai Saksaan (7 %). EU:n sisällä on myös maita, joissa elintarvikkeista ei tarvitse maksaa arvonlisäveroa lainkaan, toteaa aloitteen ensimmäinen allekirjoittaja, kansanedustaja Antero Laukkanen.

Hevi-tuotteiden arvonlisäverotuksen alentamisen vaikutus verotuottoihin on pieni, mutta uudistus todennäköisesti lisäisi terveellisten tuoreiden vihannesten ja hedelmien kysyntää. Veronkevennyksestä hyötyisivät näin myös kotimaiset tuottajat ja uudistuksella olisi myös positiivisia kansantaloudellisia ja työllistäviä vaikutuksia.

– Viime viikolla julkaistu IPCC:n ilmastoraportti muistuttaa meitä voimakkaasti siitä, että ilmastonmuutoksen torjumiseksi ruokavaliotamme olisi syytä muuttaa kasvispainotteisemmaksi. Siksi esityksessä on kyse myös ilmastopoliittisesta valinnasta, Laukkanen toteaa.

Terveellisempien elintarvikkeiden kulutuksen lisäämisellä olisi myös kansanterveyden kannalta myönteisiä vaikutuksia.

– Juureksilla on kaikkein syvimmät juuret suomalaisessa ruokakulttuurissa ja ne ovat varmasti kotimaisinta ruokaa, mitä kaupasta löytyy. Kotimaisten juuresten satokausi on vielä meneillään, Laukkanen muistuttaa.

Esitys sisältyy KD eduskuntaryhmän vuodelle 2019 laatimaan vaihtoehtobudjettiin.