KD julkaisi oman työllisyyspakettinsa – Essayah: ”Hallituksen vitkastelu tulee erittäin kalliiksi”

25.11.2020 klo 12:12 Uutiset

Kristillisdemokraattinen eduskuntaryhmä julkaisi vaihtoehtobudjettinsa yhteydessä oman työllisyyspakettinsa.

– Hallituksen hidastelu ja vastuunpako työllisyystoimien eteenpäin viemisessä tulee maallemme erittäin kalliiksi. Valtava velkaantuminen yhdistettynä velttoiluun työllisyystoimissa jättää seuraavalle hallitukselle kasvavan ongelman. Koronatilanteesta huolimatta työllisyystoimilla on todellinen kiire, puolueen puheenjohtaja, kansanedustaja Sari Essayah totesi esitellessään KD:n eduskuntaryhmän ohjelmaa
.
Työllisyyden tukemiseksi tarvitaan laajasti erilaisia toimia, jotka vaikuttavat työllisyyteen niin työllistämiskynnystä madaltamalla, kysyntää kasvattamalla, kannustinloukkuja purkamalla kuin vastaamalla työvoiman kysynnän ja tarjonnan kohtaamattomuuteen.

– KD eduskuntaryhmän työllisyyspaketissa esitetyillä keinoilla voidaan saavuttaa jopa 100 000 lisätyöllistä lähivuosien aikana. Pakettiin sisältyy sosiaaliturvan uudistaminen kannustinloukkuja purkamalla, työllisyystoimien uudistaminen siirtämällä vastuu kunnille ja automatisoimalla ja yksinkertaistamalla prosesseja ja yrittäjyyden esteiden purkaminen yrittäjätilin avulla, Essayah sanoi.

Lisää työpaikkoja syntyy, mikäli jäykät työmarkkinat saadaan joustavammiksi. Suomessa on noin 50 000 järjestäytymätöntä yritystä. Nämä pienet ja keskisuuret yritykset ovat juuri niitä, joissa syntyy uutta kasvua ja uusia työpaikkoja. Työpaikkoja syntyisi vielä enemmän, jos työehdoista voitaisiin sopia joustavammin.

– Paikallisen sopimisen edistäminen on työllisyyspakettimme nopeimmin vaikuttava ja kiireellisin työllisyyshanke. Sitä ei voi lykätä hamaan tulevaisuuteen tai työntää riitaisiin työmarkkinapöytiin, Essayah kertoi.

Nuorten syrjäytyminen ja jääminen ilman koulutusta on keskeinen haaste työllisyyden nostamisessa. Suomessa on suuri vaje monien eri käsityöalojen ammattilaisista.

– Yrityksille annettu palkkatuki ja oppisopimuskoulutus ovat kustannustehokkaimpia työllistämiskeino. KD haluaa panostaa ammatilliseen koulutukseen ja erityisesti oppisopimuskoulutukseen, jonka avulla voidaan saada tuhansia nuoria työelämään. Meillä ei ole varaa menettää yhtään nuorta syrjäytymiselle, Essayah totesi.

Tutustu KD:n työllisyysohjelmaan ja vaihtoehtobudjettiin 2021

Esitysdiat