Räsänen: Budjettiehdotus hataralla pohjalla

15.8.2019 klo 13:56 Uutiset

Valtiovarainministeriön julkaisema talousarvioehdotus herättää kysymyksiä hallituksen kyvystä hoitaa maan taloutta vakaalla ja kestävällä tavalla. Talouden tasapainottaminen vaalikauden aikana lepää puhtaasti hallituksen työllisyystavoitteen varassa.

– Keinot työllisyysasteen parantamiseksi ovat kuitenkin olemattoman heikkoja.

VM:n esityksen mukaan hallitus olisi lisäämässä muutamaa kymmentä miljoonaa työllisyyspalveluihin, palkkatukeen ja koulutukseen. Nämä panostukset eivät tule riittämään työllisyystavoitteen saavuttamiseksi varsinkin, kun hallitus samalla kiristää verotusta. Työn kannattavuus tulee laskemaan ja se tulee näkymään myös työllisyyskehityksessä.

– Hallituksen päätös leikata kotitalousvähennystä tulee samoin vaikuttamaan negatiivisesti työllisyyteen.

Hallituksen pitäisi pyrkiä parantamaan työn kannustavuutta sekä lisäämään ihmisten ja yritysten mahdollisuuksia tarjota työtä. Nyt toimitaan päinvastoin.

VM:n talousarvioehdotus pahentaa valtion alijäämää 1,5 mrd eurolla. Todellisuus on tätäkin karumpi. Tulevissa hallituksen sisäisissä budjettineuvotteluissa tullaan tekemään merkittäviä pysyviä menolisäyksiä ja alijäämä tulee kasvamaan merkittävästi.

Hallituspuolueet ja ministeriöt tulevat vaatimaan omia lisäyksiään budjettiin ja lopputulos tulee olemaan maamme historian euromääräisesti suurin valtion budjetti. Tulopuolella ei vastaavaa kehitystä tulla näkemään.

– Eläkeläisille luvattu vappusatanen muuttui jo muutamiksi kympeiksi. Tällä menolla hallitus joutuu kauden edetessä perumaan merkittävät lupauksensa ja menolisäysten sijaan tulemme näkemään leikkauslistoja.