Tanus ryhmäpuheessa: Suomen ei pidä tavoitella ”uutta normaalia”, vaan pyrkiä ”oikeaan normaaliin”

6.5.2020 klo 14:59 Uutiset

Kristillisdemokraatit eivät vastusta rajoitusten hallittua purkamista, mutta kun niitä puretaan, tarvitaan muita toimia tilalle. Valmiuslain jatkamisasetuksia myös kannatamme, totesi lääkäri-kansanedustaja Sari Tanus pitämässään KD:n ryhmäpuheenvuorossa valmiuslaista.

– Hallitus tavoittelee toimenpiteillään ”uutta normaalia”. Käytännössä tämä hieno ilmaisu tarkoittaa, että suomalainen yhteiskunta tulee olemaan vielä pitkään kuin löysässä hirressä. Talous ei näin tule toipumaan ja ihmisten elämää rajoitetaan. Rajoitustoimia tullaan höllentämään ja kiristämään vuoron perään.

Kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän mielestä Suomen ei tule tavoitella ”uutta normaalia”, vaan pyrkiä saamaan yhteiskunta takaisin ihan oikeaan normaaliin.

Tämä onnistuu vain, jos tavoitteena on koronaepidemian tukahduttaminen. Tehohoito ja hengityskoneet auttavat monia, mutta ainut varma keino selvitä hengissä Covid-19- viruksen riehuessa, on se, että välttää virustartunnan!

Tanus muistutti, että Covid-19- viruksen leviämistilanne on tällä hetkellä paljon pahempi kuin maaliskuussa, jolloin meillä oli 387 varmistettua tautitapausta, kun nyt todettuja tautitapauksia on 5 500.

Riski tartunnan saamiseen on nyt suurempi kuin silloin kun rajoitukset otettiin käyttöön. Jotta rajoitukset voidaan purkaa meidän pitää lisätä testausta ja parantaa ihmisten henkilökohtaista suojausta.

– Hallituksen toimissa on ainakin neljä asiaa, jotka ovat jatkuvasti vuotaneet ja joihin on saatava pikaisesti muutos ennen rajoitusten purkua. Ilman sitä emme pysty nujertamaan tautia.

KD:n vaatii, että testejä on tehtävä laajemmin ja testeihin pääsyä on helpotettava ja yksinkertaistettava. Tartuntaketjujen jäljittämisestä ja eristämisestä on päästävä tartuntaketjujen lyhentämiseen ja niiden katkaisemiseen. Suu-nenäsuojien käytöstä on tehtävä velvoittava julkisilla paikoilla, kuten kaupoissa, apteekeissa, julkisissa kulkuneuvoissa ja muualla ihmisten läheisyydessä liikuttaessa. Ikäihmisten suojelussa pitää onnistua paremmin.

– On aivan käsittämätöntä, että tästä itsestään selvästä, terveydenhuollossa vuosikymmeniä käytetystä ja Kaukoidän maiden lisäksi nyt jo monissa Euroopan maissakin laajalti käytettävästä suojasta tarvitaan vielä erillinen selvitys, Tanus kummasteli.

***

Lue koko puheenvuoro

 

Kansanedustaja Sari Tanus
KD ryhmäpuheenvuoro
Lähetekeskustelu valmiuslain käyttöönottoasetuksista
6.5.2020

 

 

MUUTOSVARAUKSIN

Arvoisa puhemies,

Suomalaiset odottavat hallitukselta rehtiä vastuunkantoa. Näin erityisesti kriisitilanteissa. Koronakriisin aikana suomalaisten luottamus hallituksen kykyyn kantaa vastuuta päätöksistään on valitettavasti horjunut. Kansalaisten piirissä on suurta epävarmuutta siitä, mihin hallitus pyrkii ja mikä sen strategia on. Nyt tarvitsemme yksiselitteisiä vastauksia; Onko hallituksen tavoitteena todellakin laumasuojan muodostaminen? Höllennetäänkö rajoituksia, jotta tartuttavuusluku saadaan nousemaan? Hidastellaanko maskien käyttösuositusta ja testattavien määrää tarkoituksella, jotta tartuntamäärä saadaan kasvamaan?

Hallitus tavoittelee toimenpiteillään ”uutta normaalia”. Käytännössä tämä hieno ilmaisu tarkoittaa, että suomalainen yhteiskunta tulee olemaan vielä pitkään kuin löysässä hirressä. Talous ei näin tule toipumaan ja ihmisten elämää rajoitetaan. Rajoitustoimia tullaan höllentämään ja kiristämään vuoron perään.

Kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän mielestä Suomen ei tule tavoitella ”uutta normaalia” vaan pyrkiä saamaan yhteiskunta takaisin ihan oikeaan normaaliin. Tämä onnistuu vain, jos tavoitteena on koronaepidemian tukahduttaminen. Tehohoito ja hengityskoneet auttavat monia, mutta ainut varma keino selvitä hengissä Covid-19- viruksen riehuessa, on se, että välttää virustartunnan!

Rajoitusten purkua mietitään tilanteessa, jossa terveydenhuollon tehohoitokapasiteetti on Suomessa toistaiseksi riittänyt, sairaanhoidossa on ehditty tehdä järjestelyjä ja henkilökuntaa on ehditty kouluttaa. Rajoitusten isku talouteen on iso, paine ja tarve rajoitusten purkamiseen on kova. Kristillisdemokraatit eivät vastusta rajoitusten hallittua purkamista, mutta kun niitä puretaan, tarvitaan muita toimia tilalle. Valmiuslain jatkamisasetuksia myös kannatamme.

On hyvä muistaa, että Covid-19- viruksen leviämistilanne on tällä hetkellä paljon pahempi kuin maaliskuussa, jolloin meillä oli 387 varmistettua tautitapausta, kun nyt todettuja tautitapauksia on 5 500. Riski tartunnan saamiseen on nyt suurempi kuin silloin kun rajoitukset otettiin käyttöön.

Jotta rajoitukset voidaan purkaa meidän pitää lisätä testausta ja parantaa ihmisten henkilökohtaista suojausta. Hallituksen toimissa on ainakin neljä asiaa, jotka ovat jatkuvasti vuotaneet ja joihin on saatava pikaisesti muutos, ennen rajoitusten purkua. Ilman sitä emme pysty nujertamaan tautia.

Ensinnäkin testejä on tehtävä laajemmin ja testeihin pääsyä on helpotettava ja yksinkertaistettava. Toiseksi tartuntaketjujen jäljittämisestä ja eristämisestä on päästävä tartuntaketjujen lyhentämiseen ja niiden katkaisemiseen. Kolmanneksi suu-nenäsuojien käytöstä on tehtävä velvoittava julkisilla paikoilla, kuten kaupoissa, apteekeissa, julkisissa kulkuneuvoissa ja muualla ihmisten läheisyydessä liikuttaessa. Neljänneksi ikäihmisten suojelussa pitää onnistua paremmin. -Ja itsestään selvää on, että terveydenhuollossa toimiville on oltava riittävästi asianmukaisia suojia!

STM on käynnistämässä selvitystyön maskien käytöstä julkisilla paikoilla. Sen pitäisi olla valmis juhannukseen mennessä, kun suurin osa rajoitteista ollaan purkamassa jo ennen sitä. On aivan käsittämätöntä, että tästä itsestään selvästä, terveydenhuollossa vuosikymmeniä käytetystä ja Kaukoidän maiden lisäksi nyt jo monissa Euroopan maissakin laajalti käytettävästä suojasta tarvitaan vielä erillinen selvitys. Selvityksiä on jo tehty muualla maailmassa ja ilman tutkimustakin on selvää, että laajasti käytettynä maskien käyttö vähentää merkittävästi taudin tarttumista ja tutkimusten mukaan se vaikuttaa merkittävästi taudin kulkuun ja sen mahdolliseen toiseen aaltoon.

Covid-19-infektioon menehtyneistä yli 70 % on ollut ikäihmisiä. Menehtyneistä puolet on ollut sosiaalihuollon ympärivuorokautisessa ja 30% perusterveydenhuollon yksiköissä. Ikäihmisten suojelussa on pystyttävä parempaan! Samalla on mietittävä, miten kanssakäymistä läheisten kanssa voidaan turvallisesti lisätä. Yksinäisyyden, mielenterveyden haasteiden ja ikäihmisten sosiaalisen kanssakäymisen toteuttamisen haasteet pitää ratkaista turvallisesti.

Hallitus on avaamassa peruskoulut ja varhaiskasvatuksen ensimmäisenä. Koulujen avaaminen kahden viikon vuoksi ennen kesälomia ei ole perusteltua eikä järkevää. Monet vanhemmat pitävät lapsensa kotona joka tapauksessa. Opettajia alan asiantuntijoina on kuultava. Ennen muuta tulee panostaa siihen, että tavoitetaan ne tukea tarvitsevat lapset ja nuoret, jotka eivät ole pysyneet etäopetuksessa mukana tai ovat muutoin vaarassa tippua kelkasta. Tarvitaan kohdennettuja toimia sen sijaan, että altistetaan kaikki lapset ja opettajat vaaralliselle taudille.