Förnyelsen av ägarstyrningen bör behandlas parlamentariskt

16.5.2016
Enligt riksdagsgruppens ordförande Peter Östman är KD inte emot nya smarta sätt att sköta statens ägarstyrning utan är öppen för nya sätt att finansiera tillväxtföretag. Statsminister Sipilä presenterade i torsdags sin nya modell för ägarstyrningen. Den gick ut på att flera statsägda företag flyttas till ett nytt utvecklingsföretag. Staten skulle också minska ägandet i flera företag såsom bl.a. Posten och Arctia.

Finländarnas gemensamma egendom bör inte säljas på lätta grunder och företag får inte skänkas till investerare för spottstyver.

Den parlamentariska förhandlingsgruppen får inte heller bli en diskussionsklubb utan den ska ha bestämmanderätt. Förnyelsen av ägarstyrandet borde förhandlas och bestämmas i den parlamentariska gruppen innan den sätts i kraft, konstaterade Östman i sitt tal till partifullmäktige i Riihimäki.

Enligt Östman gjorde KD riksdagsgruppen ett strategiskt val i början av valperioden.

Vi bestämde oss för att arbeta ansvarsfullt och försöka påverka på regeringens och riksdagens beslut på ett konstruktivt sätt. Vi har fört fram våra synpunkter och kritiserat sådana beslut som vi tycker har varit dåliga. Det som har skiljer oss från övriga oppositionspartier är det att vi inte skäller på allt som regeringen gör bara för att vi är i oppositionen.