Första Karl August Fagerholm -priset till Peter Östman

Finlands mångårige, tidigare statsminister och talman Karl-August Fagerholm var en av grundarna till Suomi-Israel ry. Han fungerade också som föreningens ordförande i 22 års tid, åren 1954-1976. Idag är föreningens namn Suomi-Israel Yhdistysten Liitto ry.

Staten Israel firar i år sin 70-åriga självständighet. För att hedra minnet av K.-A. Fagerholms arbete till förmån för Israel, samt hans försvarande av judarna, har föreningen instiftat ett K.-A. Fagerholm pris.

Priset delas ut till en person med stort samhällsengagemang och som i sin verksamhet visat stort intresse för Israel arbetet, samt främjat kontakterna mellan Finland och Israel.

Det första K. –A. Fagerholm -priset delas ut till riksdagsledamot, KD riksdagsgruppens ordförande Peter Östman. Östman har bla. fungerat som ledamot i riksdagens Israel-vänskapsgrupp, under åren 2011-2015, och som ordförande från och med 2015. Som riksdagsledamot har Östman framfört flera skriftliga och muntliga spörsmål till regeringen om bla. Finlands röstningsbeteende i FN och i olika FN-organisationer, när det gäller ställningstagande som dömt Israel ensidigt, samt finansieringen av palestinska skolböcker som sprider antisemitism.

Som ordförande för vänskapsgruppen har Östman också deltagit i flera internationella möten, samt i olika konferenser i bla. Israel och USA. Östman är en aktiv skribent och talare, som motiverar sina åsikter på ett konkret och lättfattligt sätt. Hans kolumner och intervjuer om ämnet har publicerats i tiotals olika medier i Finland och Israel. Östman har under flera år arbetat flitigt för Finlands judiska samfund, genom att bekämpa antisemitiska rörelser i landet som bla. Magneettimedia och Nordiska motståndsrörelsen.

K.-A Fagerholm –priset delas ut för första gången på jubileumsseminariet som ordnas i riksdagens F-auditoriet (Lilla Parlamentet, Arkadiagatan 3) onsdag den 28.11.2018 klo 16-18. I seminariet deltar bla. Israels ambassadör Dov Segev-Steinberg och förutom Peter Östman håller K. –A. Fagerholms dotters Brita Kekkonens dotter Tea Kekkonen, Israel-vänskapsgruppens vice ordförande, socialdemokraternas riksdagsledamot Harry Wallin samt Finland-Israel Föreningarnas Allians ordförande Risto Huvila.